trading setup-

ستاپ معاملاتی چیست و چند نمونه از انواع ستاپ ها

همیشه معامله‌گران در تلاش هستند تا برای ورود یا خروج از یک پوزیشن معاملاتی با یک تصمیم‌گیری دقیق، ریسک‌های احتمالی معامله را کاهش و سود خود را افزایش دهند. شیوه‌ای را که فرد تریدر با یک قاعده و اصول مشخص در معامله‌گری و با ترکیب و در نظر گرفتن پارامترهای مختلف برای انجام معاملات انتخاب می‌کند، ستاپ معاملاتی می‌نامند. ستاپ معاملاتی به تریدر کمک می‌کند تا تشخیص دهد که در روند فعلی بازار امکان معامله برای او وجود دارد یا خیر.

امروزه ستاپ‌های معاملاتی بسیار محبوب می‌باشند، اما هیچ ستاپ معاملاتی ایده‌آل جهانی وجود ندارد.

یک ستاپ معاملاتی، به نوعی سکوی شروع به کار شما به عنوان یک معامله‌گر است. بهترین ستاپ بر اساس نوع معاملات و سطح تجربه عنوان یک معامله‌گر متفاوت خواهد بود. هر ستاپ یک شرایط خاص بازار را مشخص می‌کند و زمان مناسبی را برای ورود یا خروج از یک موقعیت معاملاتی نشان می‌دهد.

برای پیاده‌سازی استراتژی معاملاتی باید به سراغ ستاپ معاملاتی بروید. نام ستاپ معاملاتی با پرایس اکشن گره خورده است. به عبارت دیگر پارامترهای مد نظر برای تنظیم ستاپ معاملاتی با استفاده از حرکات قیمت یا پرایس اکشن در نمودار انتخاب می‌شوند.

پرایس اکشن

پرایس اکشن نوعی استراتژی است که بر روی عملکرد قیمت تمرکز دارد. در این روش با بررسی روند قیمت در گذشته اطلاعات زیادی در اختیار تریدر قرار می‌گیرد که می‌تواند آینده روند قیمت را در آینده پیش‌بینی کند. پرایس اکشن با کنار گذاشتن پارامترهای تحلیل فاندامنتال بیشتر بر روی حرکات اخیر قیمت تمرکز دارد و استراتژی‌های معاملاتی پرایس اکشن با تکیه بر ابزارهای تحلیل تکنیکال قابل اجرا هستند.

یکی از نکات مهم در پرایس اکشن این است که بازارها در واقع حرکت قیمت نیستند و این تصمیمات معامله‌گران در فضای ترس و طمع است که قیمت را به حرکت در می‌آورد. برای این منظور باید همسو با معامله‌گران موفق شد، معامله‌گرانی که تصمیمات درست و به موقع اتخاذ می‌کنند. در یک زمان قابلیت تشخیص رفتار معامله‌گران راحت‌تر خواهد بود و آن زمانی است که فشار و استرس ناشی از ضرر معاملات به وجود می‌آید. هدف اصلی پرایس اکشن ، معامله در جهت روند اصلی و مخالف ضعف در حرکات بازار است. استراتژی پرایس اکشن شناسایی روند ضعیف شده و معامله‌گری در جهت عکس آن است.

از آنجایی که معاملات پرایس اکشن، به داده‌های تاریخی اخیر و حرکات گذشته قیمت مربوط می‌شود، همه ابزارهای تکنیکال، مانند نمودارها، خطوط روند، سطوح مهم حمایت، مقاومت و غیره به انتخاب معامله‌گر و متناسب با استراتژی او مورد استفاده قرار می‌گیرند.

به منظور بررسی ستاپ‌های پرایس اکشن، در ابتدا ضروری است ساختار بازار مشخص گردد. ساختار بازار با تعیین حمایت‌ها و مقاومت‌ها در تایم فریم معاملاتی و یک تایم فریم بالاتر (ساختار) به دست می‌آید و سپس روند در حال حرکت داخل ساختار ارزیابی و شناسایی می‌شود.

معمولا معامله‌گران برای تحلیل به سبک پرایس اکشن، از نمودارهای کندل استیک استفاده می‌کنند؛ زیرا با نمایش مقادیر باز و بسته شدن قیمت معاملات، سقف‌ها و کف‌ها  به تجسم بهتر حرکات قیمت کمک می‌کنند.

روش تحلیلی پرایس اکشن خود سبک‌های مختلفی دارد که عبارتند از: سبک آلفونسو، سبک ICT، RTM و لنس بگز که هر یک شیوه خاصی را برای تحلیل بازار معرفی می‌کنند.

انواع ستاپ معاملاتی

نمی‌توان دسته‌بندی مشخصی از ستاپ‌های معاملاتی ارائه داد. هر معامله‌گر می‌تواند با در نظر گرفتن و ترکیب چند پارامتر در کنار هم، ستاپ شخصی‌اش را ایجاد کند. در عین حال تعدادی از پرکاربردترین ستاپ‌های معاملاتی را در اینجا با هم مرور می‌کنیم.

۱. ستاپ شکست ناکام(ناموفق)- (False Breakout)

در این ستاپ پرایس اکشن، قیت یک سطح حمایت یا مقاومت را می‌شکند اما نمی‌تواند در موقعیت جدید تثبیت شود و مجدد به داخل محدوده فعلی باز می‌گردد.

همانطور که در شکل پایین مشاهده می‌شود که قیمت به محدوده حمایت و مقاومت نفوذ کرده و از آن عبور می‌کند، اما نمی‌تواند به صورت موفقیت‌آمیزی حرکت خود را ادامه دهد و مجدد به داخل محدوده باز می‌گردد. یعنی خیلی زود بار دیگر روند قبلی از سر گرفته شده و نمودار به زیر محدوده مقاومت یا بالای محدوده حمایت باز می‌گردد.   در این ستاپ تعدای از معامله‌گران هنگام شکست قیمت وارد معامله شده، لیکن این بازار دارای توانایی کافی برای ادامه مسیر نمی‌باشد و برای ادامه مسیر در راه شکست ضعف نشان می‌دهد. عدم توانایی ادامه مسیر سبب می‌شود، معامله‌گران ذکر شده به دام بیافتند و خروج آن‌ها سبب فشار بیشتر در جهت مخالف شکست خواهد شد.

این اتفاق برای خطوط حمایت و مقاومت معتبر در تایم فریم بلند مدت بسیار رایج است. از این پدیده برای تنظیم یکی از ساده‌ترین ستاپ‌های معاملاتی تحت عنوان شکست ناکام (BOF) استفاده می‌شود. شما می‌توانید از این فرصت برای ورود به پوزیشن‌های معاملاتی با تعریف نقاط ورود در نزدیک خطوط حمایت یا مقاومت استفاده کنید.

 

۲. ستاپ تست حمایت یا مقاومت (Test Setup)

ستاپ حمایت و مقاومت، در شرایطی ایجاد می‌شود که نمودار با محدوده حمایت یا مقاومت تماس پیدا می‌کند اما وارد آن نمی‌شود یعنی قیمت نمی‌تواند از محدوده حمایت و مقاومت عبور کند و این سطوح مهم حفظ می‌شوند. احتمال موفقیت این معامله در شرایطی بالاتر است که قیمت به مقاومت‌های تایم فریم بالاتر واکنش نشان دهد.در این ستاپ قیمت محدوده حمایت و مقاومت را تست می‌کند و حتی ممکن است اندکی به داخل آن‎ها نفوذ نماید ولی از آن نمی‌تواند عبور کند.

در این حالت اصطلاحا گفته می‌شود که نمودار خط حمایت یا مقاومت را تست کرده است. موضوعی که از آن برای تنظیم ستاپ معاملاتی TST استفاده می‌شود. 

۳. استراتژی پولبک بعد از شکست (Breakout Pullback)

در ستاپ پولبک بعد از شکست BPB قیمت به طور کامل از سطح حمایت یا مقاومت عبور می‌کند، اما بعد از مدتی پولبک اتفاق افتاده و قیمت در مسیر پولبک به حرکت خود ادامه می‌دهد.

با مشاهده رفتار قیمت، در صورت بروز ضعف در شکست باید به دنبال فرصت معملاتی BOF و در صورت مشاهده ضعف در پول‌بک بعد از شکست به دنبال ستاپ معاملاتی BPB باشید. به پولبک ساده BPB و به پولبک پیچیده CPB گفته می‌شود

 

معامله‌گران پرایس اکشنی که دیر هنگام وارد معامله شده‌اند، با تست قیمت در محدوده مقاومت و یا حمایت، حد ضررهایشان فعال می‌شود و حرکت در جهت عکس را تقویت می‌کند.

۴- ستاپ پولبک ساده در روند(BP)

این ستاپ پرایس اکشن، ورود به معامله بعد از تحقق پولبک‌های ساده(اصلاح) در مسیر روند می‌باشد.

در یک دسته‌بندی کلی پولبک‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

الف- پولبک‌های ساده BP

ب- پولبک‌های پیچیده که پولبک همراه با چند نوسان یا اصلاح زمانی طولانی مدت است.

زمانی‌که انتظار ادامه روند کنونی بازار وجود دارد، می‌توان با مشاهده ضعف در پولبک‌ها و اصلاح‌های موقت بازار به دنبال ستاپ‌های معاملاتی PB در پرایس اکشن بود. یعنی ستاپ پولبک پرایس اکشن یک ستاپ در راستای روند است.

۵- ستاپ پولبک پیچیده در روند (CPB)

این ستاپ ورود به معامله بعد از تحقق پولبک‌های پیچیده است که متشکل از چندین نوسان بوده و یا اصلاح زمانی و فرسایشی رخ می‌دهد. با مشاهده ضعف در این اصلاح پیچیده می‌توان به دنبال ستاپ معاملاتی CPB‌ بود. وقوع PBهای ناموفق که هنوز قیمت در جهت روند حرکت نکرده، می‌تواند سبب فرصت CPB شود.

ستاپ CPB فرصت‌های معاملاتی قوی‌تر، مطمئن‌تر و با سود بیشتری نسبت به ستاپ‌های PB پرایس اکشن لنس بگز ایجاد می‌نماید.

سخن پایانی

ستاپ‌های معاملاتی در شناسایی شرایط مناسب برای ورود یا خروج معامله به تریدرها کمک زیادی می‌کنند. روش های زیادی برای استخراج این ستاپ‌ها وجود دارد. پرایس اکشن برخی از مهم‌ترین آن‌ها را به عنوان ستاپ شکست ناموفق (BOF)، تست حمایت یا مقاومت (TST)، پولبک بعد از شکست (BPB)، پولبک ساده روند (BP) و پولبک پیچیده روند (CPB) معرفی می‌کند. در این مقاله آن‌ها را با زبانی ساده و قابل درک معرفی کردیم.